• Aandrijven en positioneren

One Stop Shop

for production automation

Positioneren blanks (laserlassen)

Het samenbrengen van de werkstukken, op een bestaande lasstraat, moet aangepast worden om de productiesnelheid en de kwaliteit te verhogen.

OVER DE KLANT
De klant is een toeleverancier van koetswerkonderdelen voor de automobielindustie. Zij produceren gevormde onderdelen die geperst en gelast worden in 24 fabrieken wereldwijd.

BEHOEFTE
De wijze waarop blanks gepositioneerd worden, in een bestaande lasstraat, kan verbeterd worden. Het project heeft als doel om de cyclustijd van de lasstraat te verkorten en de uitval te verminderen door de blanks nauwkeuriger te positioneren. "Blanks" zijn vlakke metalen platen in een specifieke vorm gesneden naargelang de toepassing. Deze worden tot 8 sets van 2 platen samengebracht om d.m.v. een laser te lassen. Er worden 2 platen aan elkaar gelast omdat het eindresultaat een onderdeel vormt van het koetswerk dat uit twee verschillende materialen bestaat (bijvoorbeeld onderdelen voor de kreukelzone in een wagen).

OPLOSSING
Er werd een nieuw concept bedacht om de blanks te positioneren en samen te brengen op de plaats waar deze d.m.v. een laser aan elkaar gelast worden. Om een correcte laserlas te realiseren is de nauwkeurigheid en druk waarmee te platen tegen elkaar gebracht worden uitermate belangrijk. De machine is symmetrisch opgebouwd. Aan beide zijden legt een industrierobot de ‘blanks' op de bewerkingstafel. D.m.v. een pneumatisch gestuurde X-Y tafel worden de
platen gepositioneerd tegen een aanslag en worden daarna overgenomen door een slede met elektromagneten. Van beide kanten van de machine wordt de slede naar de lasbalk gebracht. Op deze plaats worden de platen uiterst nauwkeurig gepositioneerd, tegen elkaar gedrukt en geklemd. Na het lassen worden de werkstukken lateraal afgevoerd en gestapeld.

ONZE TAKEN IN HET PROJECT

 

KEUZE VOOR DE ROEVE

  • De Roeve had al meerdere projecten succesvol gerealiseerd met de machinebouwer in kwestie
  • De Roeve stelt zich op als partner met de machinebouwer.
  • De Roeve heeft veel ervaring in positioneertoepassingen.

 

PROJECTGEGEVENS

  • PLC Siemens STEP7 CPU416
  • HMI Siemens WinCC
  • Positoneersysteem: Siemens SINAMICS