• Aandrijven en positioneren

One Stop Shop

for production automation

Retrofit vernisautomaten

Ontwikkeling & implementatie van nieuw besturingsysteem voor spuitautomaten op een volautomatische productielijn.

OVER DE KLANT
Onze klant is een specialist in de productie van eikenmeubelen. Zij produceren modulaire elementen, wandelementen en eetkamerelementen in verschillende stijlen. In iedere stijl bieden zij passende tafels, stoelen en kleinmeubelen. Ze beschikken over 14,5 hectare productieruimte met een capaciteit van 180.000 wandelementen, 125.000 stoelen en 30.000 tafels per jaar.

BEHOEFTE
De spuitautomaten waren uitgerust met een specifiek besturingssysteem. Het werd met de tijd moeilijker om wisselstukken en parate kennis voor deze systemen terug te vinden. Om onverwachte productieverliezen door uitval van deze installaties te vermijden, moest men kiezen tussen het integraal vervangen van de spuitautomaten of het reviseren van de bestaande automaten. Er werd gekozen voor een totale retrofit van de spuitautomaten.

OPLOSSING
De bewegende mechanische onderdelen werden gereviseerd of vervangen. De overbrengingen, de servomotoren, de bekabeling, de schakelkast en het besturingssysteem werden vernieuwd.
Op deze productielijn worden verschillende types stoelen door elkaar geproduceerd. Voor elk type stoel is een specifiek productieprogramma nodig. In deze productieprogramma's worden de bewegingen van de automaat en de procesgegevens vastgelegd. In functie van het type stoel dat zich in de werkzone bevindt moet het overeenkomstige productieprogramma uitgevoerd worden.

Daarbij heeft de productieverantwoordelijke de mogelijkheid om de productieprogamma's fijn te tunen zonder dat de productie gestopt wordt. De automaten werken synchroon aan de band. Dit wil zeggen dat de bewerking, in dit geval het vernissen van een stoel, wordt uitgevoerd terwijl de band voortbeweegt.

ONZE TAKEN IN HET PROJECT

  • De Roeve had in de voorbije jaren reeds meerdere machines omgebouwd bij Karel
    Mintjens.
  • De Roeve heeft veel ervaring met positioneertoepassingen.
  • De Roeve kan zowel de mechanische aanpassingen, de elektrische installatie en het besturingsysteem met eigen mensen ontwikkelen en bouwen.

 

PROJECTGEGEVENS

  • PLC: Siemens STEP7 CPU 315
  • HMI: Siemens Protool Pro met industrial PC
  • Positioneersysteem: Siemens FM357-2 met servodrives