Cases

Automatisering productielijn siliconenmastieken

Automatisering van een productielijn die op een continue en flexibele wijze batchen tot 5m³ aanmaakt en stockeert in opslagsilo’s.

Over de klant

Deze opdracht werd uitgevoerd voor een vooraanstaand fabrikant van siliconen, lijmen, PU-schuimen en vele andere producten voor bouw, industrie en doe-het-zelf met hoofdzetel in Turnhout en vestigingen in 25 landen.

In 2008 werd de kaap van 125 miljoen geproduceerde kokers bereikt.

Behoefte aan de automatisering van een productielijn

In het verleden werden per afvullijn kleine batchen met siliconenmastiek manueel aangemaakt. Door de bouw van één grote menger die continu en automatisch grote batchen aanmaakt, kan men de volgende voordelen realiseren:

  • Het vele zakgoed en de kleine verpakkingen werd vervangen door bulk- en tankopslag met een automatische dosering.
  • Er is meer gelijkmatigheid in kwaliteit door receptmatige en automatische dosering.
  • Het afvullen verloopt onafhankelijk van de aanmaak door het tijdelijk bufferen van het aangemaakte product in opslagtanks. Het afvullen kan hierdoor continu gebeuren

Oplossing

Een centrale PLC CPU die gekoppeld is via een profibusnetwerk met decentrale periferie, stuurt het geheel van grondstofaanvoer, dosering, mengers en opslag. Voor de toevoer van vloeistoffen uit het bestaand tankpark werd een koppeling gemaakt tussen beide PLC’s.

De afvullijnen zijn geïntegreerd in het geheel en voorzien van een operatorpanel voor de interactie met de machineoperator. De verantwoordelijke voor de aanmaak van het product
kan het volledige mengproces, de opslag en het afvullen sturen en bewaken door middel van een WinCC scada. De recepten van de verschillende producten worden
beheerd via een Access databank die via OPC gekoppeld is met de PLC.

Automatisering productielijn siliconenmastieken

Projectgegevens

PLC: Siemens STEP7 CPU414-2
HMI/SCADA: Siemens WinCC
Siemens WinCC Flexible

Keuze voor De Roeve

  • De opdrachtgever is al jaren klant bij De Roeve
  • De Roeve heeft ervaring in het ontwikkelen van installaties op maat en zoekt samen met de klant naar de beste oplossing.

Partner

Siemens
  • Prev
  • Next