Cases

Safety PLC voor oliepijpleiding

Implementatie van een safety PLC: het besturingssysteem van de oliepijpleiding tussen de raffinaderij en twee verdeeldepots is verouderd. De stabiliteit van het communicatiesysteem tussen de verschillende onderstations is aan verbetering toe.

Over de klant

Onze klant is de vijfde grootste groep in de wereld, actief in de ontginning, raffinage en verdeling van aardolie- en gasproducten.

De groep beschikt over een productiecapaciteit van 2,34 miljoen vaten per dag en bezit 16.425 tankstations wereldwijd.

Behoefte aan een safety plc

De pijpleiding werd bestuurd door Siemens Step5 PLC’s; de beschikbaarheid van wisselstukken werd echter kritisch.De communicatie tussen de onderstations door middel van
gehuurde lijnen was duur en weinig betrouwbaar. Een ombouw naar een “state of the art” besturingssysteem drong zich dus op.

De supervisie en bediening van de pijpleiding gebeurt vanuit één van de eindpunten. Elk communicatieprobleem heeft een stilstand van de pijpleiding tot gevolg. Het systeem moet flexibel uitbreidbaar zijn om mee te kunnen evolueren met de wijzigende normen inzake veiligheid en milieu.

Oplossing

Er werd gekozen voor een veiligheids-PLC van Siemens om de behoefte aan een veilige en stabiele werking in te vullen. Alle functies die onder de geldende veiligheidsnormen vallen, worden behandeld met failsafe I/O tot SIL3 niveau (noodstopdrukknoppen, failsafe interlock van pompen). Andere functies zoals bewaking van de netspanning, UPS, … worden behandeld met standaard I/O. Beide functies (failsafe en standaard) worden door het “Safety Integrated” concept van Siemens met één en hetzelfde systeem uitgevoerd.

De communicatie tussen de verschillende onderstations gebeurt door middel van Industrial Ethernet, gebruik makend van het Belgacom Bilan SDSL-netwerk. Elk onderstation heeft tevens nog een ISDN-backup communicatielijn.

oliepijpleiding

Projectgegevens

PLC: 6 x Siemens STEP7 CPU 317-F
HMI/SCADA: GE iFix SCADA
(Master/Backup server met 4 clients)
I/O 800

Keuze voor De Roeve

  • De Roeve werkt sinds 1999 voor deze klant, de onderlinge relatie is een schoolvoorbeeld van een “sustainable partnership”.
  • De Roeve is in staat om het totaalproject met eigen mensen uit te voeren, dit van analyse tot en met realisatie.
  • De Roeve kan een 24h op 24h onderhoudsservice bieden.

Partner

Siemens
  • Prev
  • Next