Cases

Automatiseren van autoclaaf in de farmacie

Automatiseren autoclaaf: conversie van een sturing op basis van een S5-PLC en een DOS-PC naar een S7-PLC en WinCC Flexible visualisatie. De autoclaaf wordt gebruikt voor het steriliseren van ampullen met farmaceutische producten, alsook voor het uitvoeren van lektesten.

Over de klant

Deze opdracht werd uitgevoerd voor één van de belangrijkste farmaceutische bedrijven in dit land. Ze produceren allerlei geneesmiddelen voor de humane geneeskunde en de diergeneeskunde.

Behoefte aan retrofit automatiseren autoclaaf

Omdat de bedrijfszekerheid van de huidige installatie steeds moeilijker te garanderen werd, omdat de onderdelen schaarser werden en ook de kennis van de oude sturingen moeilijk te handhaven bleek, werd beslist om de twee autoclaven te voorzien van een nieuwe Siemens S7 PLC en de bediening te vervangen door een PC met standaard WinCC Flexible HMI-software.

Oplossing

Door een reversed engineering van de bestaande PLC-software en de beschikbare validatie-documenten, werd een nieuwe functionele beschrijving uitgewerkt als basis voor het nieuwe PLC-programma. De oude S5-115U CPU werd vervangen door een S7-400 PLC. Doordat de afmetingen en de positie van de nieuwe PLC nagenoeg identiek waren aan de oude, kon de bedrading eenvoudig overgezet worden. De seriële verbinding met de vroegere DOS-PC werd vervangen door een Profibus-kabel.

De nieuwe PC werd een Siemens Panel PC met een Windows XP besturingssysteem en WinCC Flexible visualisatiesoftware.

De oude printers werden vervangen door een kleurenlaserjet in een Ethernet-netwerk; de rapportering werd uitgewerkt in Excel, in combinatie met een PDF-printer voor archivering. Via de ingebouwde receptfunctie werd de uitvoering van verschillende programma’s mogelijk.

autoclaven

Projectgegevens

PLC: Siemens STEP7 CPU412-1
HMI: Siemens WinCC Flexible

Keuze voor De Roeve

  • De Roeve biedt zowel de elektrische installatie als het besturingssysteem aan.
  • De Roeve is sinds vele jaren actief in de farmaceutische sector.
  • De Roeve heeft ervaring in het ontwikkelen van installaties op maat en denkt met de klant mee.

Partner

Siemens
  • Prev
  • Next