Retrofit machine: een slitter-rewinder in de kleefbandindustrie

Retrofit machine: een slitter-rewinder in de kleefbandindustrie

Retrofit machine: deze opdracht werd uitgevoerd voor een Belgische vestiging van een Amerikaanse multinational gespecialiseerd in zelfklevende materialen voor de industriële en consumentenmarkt.

Over de klant

Vervanging van de bestaande aandrijvingen en sturing van een bestaande slitter om te voldoen aan de toenemende vraag, de stijgende kwaliteitseisen en de implementatie van een verhoogde veiligheid.

De slitter wordt gebruikt om grote rollen kleefband van maximum twee meter breedte te versnijden in smallere stroken en terug op te wikkelen op kleinere rollen.

Behoefte aan een retrofit van een slitter-rewinder machine

In het kader om het bestaande machinepark te verbeteren naar veiligheid, werd beslist om één van de oudere slitters te voorzien van een nieuwe elektrische sturing. De  focus werd gelegd op het verhogen van de veiligheid voor de operatoren.

Oplossing

De bestaande aandrijving werd volledig vervangen door nieuwe motorreductoren van Lenze, voorzien van Lenze Servo-regelaars uit de 9400-reeks, met geïntegreerde veiligheidsfuncties zoals Safe Torque Off en Safe Limited Speed. Daarnaast werden enkele veiligheidscomponenten zoals een laserscanner, lichtschermen, deurcontacten, aan de installatie toegevoegd. Samen met de reeds bestaande veiligheden werden deze aangesloten aan een veiligheidsturing PnozMulti van Pilz. De veiligheidskringen werden berekend en uitgevoerd volgens de norm
EN 13849-1 (PL).

De pneumatische sturing werd eveneens vervangen door ventieleilanden op Profibus en mee geïntegreerd in de veiligheidskring. Voor de sturing werd een Siemens S7-300 voorzien, terwijl het bedieningspaneel werd voorzien van een Siemens MP277. Door middel van Profibus werd een verbinding gelegd tussen verschillende sturingen zodat het geheel geïntegreerd kon worden in de bediening.

Retrofit machine: een slitter-rewinder in de kleefbandindustrie

Keuze voor De Roeve

  • De Roeve biedt een totaaloplossing aan, gaande van analyse, over aanpassing van mechanische aandrijving en elektrische installatie tot het besturingssysteem.
  • De Roeve is sinds vele jaren leverancier voor tal van oplossingen bij deze klant
  • De Roeve heeft ervaring in het retrofitten van installaties en denkt met de klant mee.

Projectgegevens

PLC:Siemens STEP7 CPU315-PN/DP
HMI:Siemens MP277 met WinCC Flexible
Safety:
  • Pilz PnozMulti
  • Sick lichtschermen
  • Leuze safety-scanners
  • Schmersall noodstoplat,…
Aandrijving:Lenze 9400 Highline
met geïntegreerde veiligheid.
Budget:€ 125.000

Partners

Siemens
  • Prev
  • Next