Blog

De Roeve in Trends magazine: “Ook in de nieuwe industriële revolutie blijft de mens centraal staan”

Mathias Van Weyenberg

Om relevant te blijven, moeten bedrijven steeds meer inzetten op gestroomlijnde processen. Toch blijft ook bij smart factories de optimale betrokkenheid van medewerkers onmisbaar. Een gesprek met Mathias Van Weyenberg, Business Unit Manager Smart Factory bij De Roeve.

Tekst: Sijmen Goossens

Mathias Van Weyenberg, Business Unit Manager Smart Factory De Roeve: “ Bedrijven moeten steeds meer opbok sen tegen concurrentie uit regio’s waar productie goedkoper is. Tegelijk moeten de levertermijnen sneller en wordt er een groeiende personalisatieverwacht; de lat ligt steeds hoger. Om hierop in te spelen, moeten onze bedrijven zich transformeren tot smart factories. De totaaloplossingen die wij aanbrengen, focussen op drie facetten: stabiele processen, geëngageerde medewerkers en ondersteunende systemen.”

Elimineren van obstakels

“Bedrijven zijn doorgaans expert in hun eigen kerntaken, dat is niet onze opdracht. Onze multidisciplinaire werkgroepen nemen wel de efficiëntie van hun processen onder de loep: zijn er zaken die niet naadloos aan elkaar schakelen? Moeten mensen soms wachten op bepaalde informatie, tussenproducten of systemen? Chaos digitaliseren is het laatste wat we willen. Wanneer alles in kaart is gebracht, gaan we ermee aan de slag. Dit alles gebeurt uiteraard in nauwe samenwerking met de klant: onze oplossingen zijn per definitie cocreaties.”

Empowerment als basisingrediënt

“Bottom-up en top-down zijn voor ons even belangrijk. Om processen te optimaliseren, heb je alle medewerkers nodig. Door hun expertise, noden en frustraties mee te nemen in het verhaal, genereer je een maximale betrokkenheid en engagement. Dat is absoluut noodzakelijk om de lat zo hoog mogelijk te leggen. Forceren is nooit een juiste aanpak. Het management bepaalt natuurlijk wel de visie en het doel, maar dit moet gedragen worden op alle niveaus van de organisatie. Ook in industry 4.0 staat de mens nog steeds centraal: empowerment is
dus een cruciale factor.”

Gericht op actie

“Onze totaaloplossingen zijn gestoeld op ondersteunende systemen die zorgen dat alle schakels naadloos in elkaar overgaan. Op die manier bereiken we een maximaal horizontale en verticale integratie. We bekijken
welke expertise er nodig is en stellen daarop een team samen. Onze core business is automatisatie/industriële IT, maar de kracht van onze interventies ligt bij de expertise rond het hele pakket: software, hardware, change management, procesondersteuning, enz. Ons sleutelwoord is ‘ACT’; daadkracht is elementair. Voor een optimaal resultaat moeten bedrijven vooral echt aan de slag gaan met deze aanbevelingen en systemen.”

Interview Trends Smart Factory